ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

ТУ – Габрово ще е домакин на „Инкубатор за млади таланти“

Участници между 13 и 30 години могат да се запишат до 11 ноември

Сдружение „Асоциация на младите учени“Incubator Youth организира в Габрово събитие под надслов „Инкубатор за млади таланти“. В рамките на два дни представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните и неправителствените организации ще се срещнат с младежи от региона.

Основната цел на инициативата е да се подпомогнат талантливи млади хора в реализацията на техни иновативни решения на реални проблеми, посочени от местните общини. За разработване на своите прототипи и идеи те могат да получат финансиране, за да допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

В проекта могат да се включат всички желаещи на възраст между 13 и 30 години от Габрово и областта. Те трябва да заявят участието си до 11 ноември 2024 г., като попълнят задължителен дигитален въпросник, а на по-късен етап организаторите ще се свържат с одобрените кандидати.

На 17 ноември в конферентната зала на библиотеката към Технически университет – Габрово от 12:00 до 18:00 часа ще премине основната работа с участниците, които ще направят своите идейни разработки, а на 18 ноември от 10:00 до 12:00 часа на същото място ще бъдат представени резултатите.

При подаване на заявката кандидатите трябва да предложат три конкретни проблема на своята общност, както и три решения към тях. Паралелно с това Община Габрово е откроила седем теми, които биха имали ключово значение в следващите 3 до 5 години, а именно: Миграция на младите хора и негативна демографска характеристика; Популяризиране и постигане на широко обществено разбиране на темата за климатичните промени; Енергийна ефективност и устойчиво градско развитие; Подобряване на градската мобилност и транспорт; Кръгова икономика и оптимизация в управлението на отпадъците; Подобряване на градската среда и зелената инфраструктура; Използване на сателитни данни в подкрепа на адаптацията и превенцията към климатичните промени.

В рамките на проекта участниците ще придобият редица умения. Част от тях са генериране на иновативни идеи и решения, практическо представяне пред инвеститори и местната администрация, развитие на предприемачески умения, придобиване на умения за гражданско участие в социалния и политическия живот, стратегическо планиране и мислене, работа с изкуствен интелект. За участието си всички ще получат европейски сертификат „Youthpass“, който може да бъде признат като образователен опит.

Инициативата „Инкубатор за млади таланти“ ще се проведе в десет университетски града в страната за период от 23 месеца. Това са Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен, Враца и Габрово, а заключителното събитие ще се състои в София.

ПРОГРАМА

Информация за лекторите

Откриване на 3D Experience лаборатория в Технически университе - Габрово

banner 3dexp

На 23.10.2024 г. от 17:00 часа екипът на Хайкад Инфотех ще открие 3DEXPERIENCE лаборатория - "Инженерите на бъдещето" в Корпус 1 на Технически университет-Габрово.

Лабораторията ще даде възможност на студентите в университета да овладеят практически умения в най-новите софтуерни технологии, самостоятелно да разработват собствени проекти, както и да придобиват, толкова необходимите за индустрията, познания в 3D проектирането и компютърните симулации.

Рецитал на сонетите по случай 460 години от рождението на поета

william shekspir

Великият Уилям Шекспир

1564-1616


Рецитал на сонетите по случай 460 години от рождението на поета по случай деня на Народните будители, 

с участието на Свилен Николов – превод и рецитация!

 

Дата: 29.10.2024  

Час: 16:30        

Място: Библиотеката на Технически Университет - Габрово

 

В Технически университет – Габрово се проведе 20-то издание на Студентската научна сесия

DSC 1338

На 18 октомври 2024 г. в Технически университет – Габрово се проведе 20-то издание на Студентската научна сесия. Събитието привлече 140 студенти, които представиха над 100 научни доклада в различно научни области, демонстрирайки иновации и творчески подходи в научните изследвания.

"Вярвам, че научната работа е основополагаща за нашето образование и развитие. Тя ни дава възможност да изследваме нови идеи, да поставяме важни въпроси и да търсим отговори, които могат да допринесат за напредъка на нашето общество.", каза доц. д-р инж. Драгомир Василев, зам.-ректор „Научноизследователска работа“ на Техническия университет – Габрово, който откри събитието и приветства участниците.

Студентската научна сесия се проведе в три основни секции – „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански и природни науки“.

В рамките на конференцията се състоя конкурс, а представените разработки на студентите, докторантите и учениците бяха оценявани от комисии в съответните области, съставени от преподаватели и студенти. Най-добрите студенти бяха наградени за своята иновативност и усилия.

В секция „Електротехника и електроника“ първо място получи Иван Казанлъклиев за презентацията на доклада „Проектиране и изграждане на мрежова инфраструктура за обучение на студенти по киберсигурност“, в съавторство със Стоян Стоянов, второто място беше присъдено на Зорница Димитрова за доклада „Светлотехнически изчисления на подкаст студио с приложение на метода Raytracing и рендиране в реално време“ в съавторство с Чавдар Боюклиев, Никола Николов и Атанас Юрганджиев, а на трето място Данйъл Георгиев за доклада „Smart car prototype“, в съавторство с Радина Георгиева, които са възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово.

В секция „Машиностроене и уредостроене“ първо място получи Константин Илчев Делчев за презентацията на доклада „Проектиране на автоматизирана електрохидравлична система за регулиране температурата на работният флуид“, второто място беше присъдено на Силвия Колева за доклада „Технология за изпитване на платове подложени на санфоризиране“ в съавторство с Пламен Илиев, Калоян Кунчев и Полина Нойкова, а на трето място Красен Костов за доклада „Експериментално изследване на електро-хидравлична следяща система с ротационен изпълнителен механизъм“.

В секция „Стопански и природни науки“ първо място получи студента Златомира Бонева за презентацията на доклада „Новите форми на заетост и предизвикателства пред пазара на труда“, в съавторство с Ивайло Димитров, второто място беше присъдено на Марина Стоилова Ангелова за презентацията на доклад „Динамика на жертвите на домашно насилие в Област Габрово“, а трето място – Иванела Петрова за доклада „Анализ на структурата на здравноосигурителната система в България – слабости, пропуски и перспективи за развитие.“

По традиция на Студентската научна сесия се предостави и специална награда от Европейския информационен център „Европа директно – Габрово“ за доклад с европейска тематика.

Тази година носител на специалната награда е докладът на тема „Поколението Z в Индустрия 4.0 – перспективи за развитие“ с автори Ивайло Димитров и Златомира Бонева, представен от Златомира Бонева.

Конференцията беше реализирана със съдействието на “ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово” и Териториалната организация на Научно-техническите съюзи – Габрово, което подчертава важността на партньорството между образователните институции и научната общност.

Г-жа Галина Михнева – Изп. Директор на Габровска търговско-промишлена палата връчи на студентите с доклади класирани на първи места в отделните секции, подаръчни ваучери от “ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово” в размер на 150 лева.

Доц. д-р инж. Пламен Цанков връчи на студентите  с доклади класирани на второ и трето място в отделните секции, подаръчни ваучери – 100 лв. и 50 лв. осигурени Териториалната организация на Научно-техническите съюзи – Габрово.

Събитието се проведе в атмосфера на научно любопитство и обмен на идеи, което допринесе за укрепване на научния потенциал и мотивацията на студентите.

Студентите имаха възможността да получат обратна връзка от преподаватели и специалисти в своите области, както и да обсъдят новаторски подходи и решения на актуални предизвикателства.

Технически университет – Габрово потвърди своя ангажимент към насърчаване на научното изследване и иновациите сред младите учени, като подобни инициативи ще продължат и в бъдеще.