Технически университет-Габрово пожелава успех на участниците в състезанието Габрово Хакатон (#GabrovoHackathon)

cover2Габрово хакатон (#GabrovoHackathon) е част от поредицата ежегодни събития на „Габрово иновейшън камп“, който стартира през 2016 г. като съвместна инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев, президента на Комитета на регионите на Европейския съюз Марку Маркула, кмета на община Габрово Таня Христова и Областен информационен център – Габрово. През годините инициативата натрупа сериозен опит, множество партньори и повече от 300 участници, които работиха по 13 разнообразни предизвикателства.

Изданието през тази година има три тематични предизвикателства: КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО. Участниците ще разработват иновативни мобилни приложения, адресиращи конкретен проблем, недостатък или потенциал на община Габрово.

Подробности за официалната онлайн сесия разказва Ирена Бойновска:


 

Започна #GabrovoHackathon

Състезанието #GabrovoHackathon стартира с официална онлайн сесия, в която се включиха участници, ментори, жури и партньори. Инициативата се организира от Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Innovation Starter в рамките на добилия вече популярност и престиж Gabrovo Innovation Camp.

В приветствените си думи към участниците кметът на Община Габрово Таня Христова припомни хронологията – от първите стъпки на инициативата, започнала през 2016 година по идея на президента Росен Плевнелиев и Марку Маркула – към онзи момент президент на Комитета на регионите, до днешното издание, събрало като участници 16 отбора от цялата страна. „За мен е голяма радост, че Gabrovo Innovation Camp е инициатива, която всяка година вдъхновява участниците да развиват идеите си, да ги реализират и да бъдат успешни“ – каза в приветствието си към участниците Таня Христова.

Управителят на Областен информационен център – Габрово Маринела Събева благодари на спонсорите и партньорите на състезанието - габровските фирми Стемо, Сиентия и Графиксофт, осигурили част от наградата; на Училищна Телерик академия, Европейски информационен център „Европа директно“, Технически университет Габрово, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Лирекс и FFW, както и  на медийните партньори DevStyler и СофтУни. За поредна година инициативата среща подкрепа и в лицето на Андрей Новаков – член на Европейския парламент, който ще се радва да награди и посрещне в ЕП един от отборите, класирали се на финала, когато практиката за организиране на посещения там бъде възобновена.

Представени бяха различните етапи на състезанието, както и отделните отбори, които са се регистрирали по трите теми на хакатона -  КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО.

С мотивиращи думи към участниците се обърнаха и част от менторите и журито на #GabrovoHackathon. Ето какво казаха те:

Hristov Simeonov„Пожелах да се включа, за да помогна с каквото мога. От много години съм излязъл от Габрово. Градът ми даде много, странствал съм в различни държави, искам да предам опита си и това, което съм научил в годините на екипите и заедно да направим Габрово по-добър!“.

Христо Симеонов, водещ архитект в IBM - Прага

 

I.Bratanov„Радвам се, че ще помогна за развитието на Габрово като град и като иновативен център на България. Вярвам, че това е възможно и може да се постигне. На всички участници желая успех и разчитайте на нашата помощ. Ние ще сме добронамерени и ще помагаме с всичко, с което можем“.

Ивайло Братанов, бизнес анализатор в Лирекс БГ

 

P.Sharkov„Очаквам страхотни и креативни идеи, които имат голям потенциал и биха променили България към по-добро. Радвам се, когато виждам, че младите хора се борят и искат промяна. Продължавайте да дерзаете и да създавате, да давате стойност на нашата мила родина и да си я направим много по-хубаво място за живеене. Ще бъда критичен, ще наблюдавам и ще оценявам идеите спрямо критериите и ще бъда изцяло отговорен да изберем най-добрите“.

Петър Шарков, изпълнителен директор на Фондация „Телерик академия“

 

Iravan Hira„Поздравявам ви, за това че имате смелостта да създавате нови неща и да разчупвате статуквото. Точно от това имаме нужда. В момента живеем във време, което дава възможност да изпъкнат тези които мечтаят, тези които имат смелост, искат да променят и внесат нещо ново. Сега е нашето време, сега е вашето време. Много съм щастлив като ментор, искам да ви обещая че ще бъдем заедно с вас, ще ви помагаме, ще ви даваме съвети, но и ще се учим от вас. Най-хубавото в цялото това събитие е процесът на взаимно учене“.  

Ираван Хира, генерален директор на Хюлет Пакард Ентърпрайз 

 

openning.tanya.hristovaВ рамките на #GabrovoHackathon участници от различни отбори от страната ще работят по създаването на иновативно мобилно приложение.  Състезанието ще се проведе онлайн на няколко етапа. До 17 юли 2020 г. отборите ще работят по тематични групи с представители на Община Габрово и Innovation Starter за насочване по темата и доразвиване на идеите. Ще бъдат селектирани 5 отбора, които да продължат работата си с ментори – професионалисти в следващия етап на инициативата. Състезанието ще приключи на 12 септември 2020 година, когато отборите, менторите и партньорите на #GabrovoHackathon ще се съберат за първи път на живо в Габрово, за официалното представяне на мобилните си приложения и награждаване на победителите.

 

Излезе брой 4 на вестник „Известник“

izvestnikЮлското издание на вестник „Известник“ е посветено на кандидат-студентката кампания. Защо кандидат-студентите избират да учат в Технически университет-Габрово и какви са техните очаквания може да прочетете на страниците на вестника.

В темата Университет с традиции и иновативен дух може да прочетете интервютата на проф. Железаров и проф. Александров.

Доц. д-р Антон Антонов – директор на Център за кандидатстудентски прием прави обстоен анализ на предпочитанията на младите хора и  предизвикателствата пред кандидатстудентската кампания.

Технически университет –Габрово пожелава успехи и вдъхновение за осъществяване на мечтите на всички приети студенти и кандидат-студенти!  

Всички новини на юлския брой на вестник „Известник“ може да прочетете от тук.

Проф. Александров: „Студентите от специалност ТММ са освободени от такси за обучение“

„Министерският съвет одобри освобождаването от такси на студенти – първокурсници, приети през учебната 2020/2021 г. в професионални направления и защитени специалности с очакван най-висок бъдещ недостиг на пазара на труда – пише в решението на правителството за освобождаване на първокурсници по определени професионални направления от таксите за обучение. – Списъкът на професионални направления и защитени специалности ще обхване 4 476 студенти в първи курс на предстоящата академична година, в т. ч. 3 883 студенти в редовна и 593 в задочна форма на обучение.“

Става ясно, че политиката на държавата е насочена към ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на висше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда. Категорично е мнението на специалистите, че освобождаването от заплащане на такси за обучение ще допринесе за това да бъдат подготвени необходимите висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната. И в Технически университет – Габрово студентите, приети в специалност „Технология на материалите и материалознание“ (ТММ), ще се обучават без такса, а всички студенти от приоритетните професионални направления ще получават още една стипендия.

Кои студенти от ТУ – Габрово ще се обучават без такса, както и от кои приоритетни професионални направления ще имат право на допълнителна стипендия, научете от интервюто със зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р инж. Анатолий Александров за вестник „100 Вести“.

prof d r A Alexandrov– Проф. Александров, МОН обяви, че някои студенти ще бъдат освободени от такси за първи път през тази академична година. Това отнася ли се и за студентите от ТУ – Габрово?

– Да, тази възможност вече е факт, обнародвана е в Държавен вестник и е следствие от промените в Закона за висшето образование. Съгласно списъка на професионалните направления и защитените специалности студентите от „Технология на материалите и материалознание“ са освободени от заплащане на такси за целия курс на обучението си. Основен мотив за съществената промяна е острият недостиг на кадри в тази област. Промяната ще засегне 36 студенти от ТУ – Габрово, които ще бъдат приети през настоящата година в първи курс. Толкова е държавният план-прием в редовна и задочна форма на обучение по специалността.

Списъкът на приоритетните направления и защитените специалности е изготвен след подробен анализ върху потребностите на пазара на труда към момента. Освобождаването от такси ще допринесе за по-тясно обвързване на предлаганото от университетите обучение и нуждите на пазара на труда. И това безспорно е добра инициатива, която ще даде повече възможности на младите хора. Освен това всички студенти на Технически университет – Габрово, които учат във важни за икономиката професионални направления, наречени приоритетни, имат право на допълнителна стипендия. На практика това обхваща студентите от втори, трети и четвърти курс от инженерните специалности в областта на машинното инженерство, общото инженерство, електротехниката, електрониката и автоматиката, комуникационната и компютърната техника и материалознанието, по които имаме прием и обучение. Досега нашите студенти получаваха стипендия за отличен успех или стипендия според дохода и успеха. След въвеждането на приоритетните професионални направления студентите вече имат право и на допълнителна стипендия от 100 лв. На практика в ТУ – Габрово се предлага обучение по инженерни специалности в приоритетните направления, което е важна подкрепа за студентите и техните семейства.

– От тази академична година за първи път се отпуска стипендия и за новоприетите студенти от приоритетните професионални направления, в които са инженерните специалности на ТУ. Какво е условието за тях?

– Условието е резултатите от матурата по български език да са в 10-те процента най-добри постижения за страната, а оценката от втората матура по предмет по избор да е над средната за страната. Така най-добрите студенти ще бъдат мотивирани да се запишат именно в специалности, за които има или вече е установен недостиг на кадри. Разбира се, финансовият мотив също е съществен за младите хора и това е добра стъпка.

– Разкажете ни повече за специалност „Технология на материалите и материалознание“?

– Специалността е с големи традиции в Университета. Включването на професионалното направление, в което е тази специалност, в списъка на приоритетните направления и защитени специалности е логично, защото развитието на икономиката е свързано със създаването, обработването и приложението на нови материали. През годините за обучение по специалността са оборудвани съвременни лаборатории – за обработване на метали чрез пластична деформация, за термично обработване на метали, за леене на метали. Акцентира се и върху обработването на неметални материали, като е създадена специализирана лаборатория за обработване на пластмаси, както и върху приложението на адитивните технологии и 3D принтирането. В нашия университет винаги сме използвали най-новите технологии в обучението на студентите. Това важи и за специалност „Технология на материалите и материалознание“.

Нашите преподаватели използват възможностите на 3D принтирането, защото то позволява изработване на сложни структури с максимални якостни и функционални характеристики, което не може да се постигне чрез конвенционалните производствени технологии. Всичко това води до радикални промени в начина, по който се проектират, разработват и произвеждат широка гама от изделия в различни области на индустрията. Технически университет – Габрово разполага с оборудване за прилагане на тези технологии, работи по тях от научна гледна точка и ги интегрира в учебния процес, така че студентите придобиват знания за най-новите научни достижения в тази област. Съчетаването на постиженията на преподавателите, съвременната лабораторна база и високото качество на обучение е причина за високата оценка на специалността в Рейтинговата система на висшите училища в България. Разбира се, много важна е и реализацията на завършилите студенти. С получените умения в Университета студентите могат да разработват и да внедряват нови и класически материали, да конструират машини и съоръжения за получаване и преработка на метални и неметални материали. А това в своята цялост гарантира бърза реализация след завършването.

– Вече стартира и приемът на студенти. Какво е положението с приема сега, коя е предпочитаната форма на обучение?

– На този етап зрелостниците вече получиха своите дипломи и приемът се реализира с бързи темпове. И тази година по-предпочитана е задочната форма на обучение, тъй като студентите желаят да съчетават ученето с работа. Тази тенденция се забелязва от много години. Но е важно да се отбележи, че ако студентите се обучават при нас в редовна форма на обучение, могат да получават под формата на стипендии една немалка сума всеки месец. По този начин те ще се фокусират върху ученето и ще се чувстват по-спокойни финансово през целия период на своето инженерно образование. Що се отнася до приема, рано е да говорим в проценти, тъй като ситуацията е много динамична. По-важното е, че кандидат-студентите се възползват както от онлайн записването, така и от възможността да се запишат на място. Повечето от тях идват с родителите си и искат да получат по-ясна представа за Университета. Ние продължаваме да работим и в съботните дни, за да могат родителите да придружат кандидат-студентите и да се убедят, че Технически университет – Габрово е добро място за обучение на техните деца.

Източник: в. „100 Вести“ | 07.07.2020 | Стефка Бурмова

Безплатно обучение за докторанти и учени с награда от 30 000 лв.

karollОтворено е кандидатстването за третото издание на програмата Предприемачи в науката, което ще се проведе онлайн от 23 септември до 2 декември. В средата на декември ще бъде конкурсът Предприемач в науката с награда в размер на 30 000 лв.

Обучението е безплатно и практически ориентирано. Насочено е към докторанти последна година и учени, защитили докторска степен през последните пет години в областите:

  • Инженерни науки
  • Нови материали
  • Нови технологии

Единственият по рода си формат привлича предприемачи-учени за лектори и ментори, които са и част от журито в конкурса. Освен паричната подкрепа, всяка година се предоставят и допълнителни награди, за да се насърчават учените да се стремят към практическа реализация на проектите си. Един от участниците в Предприемачи 2020 ще получи специална награда – пълна стипендия за 12-месечната Сапфирена мастърмайнд програма „Бизнес растеж“ на Александър Николов, създател на Формулата от 7 стъпки за бизнес растеж.

Фондация Карол Знание подкрепя млади български учени с проекти в приложната науката. Програмата Предприемачи в науката е разработена за развитие на умения, които са ключови за реализацията на научни проекти. В конкурса участниците се състезават за финансиране като представят бизнес концепции на базата на научната си работа.

До този момент са подкрепени три проекта – „Механично електронно контролирано хапче“ на докторант от Медицински университет – София, изграждане на екологична батерия магнезий-въздух Oxymet на главен асистент в Института по Електрохимия и Енергийни Системи при БАН и Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ на докторант от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Кандидатури се приемат до 31 август. Обучението е онлайн и това ще позволи за първи път участие да вземат докторанти и учени от университети извън София, но местата са ограничени.

Още за проекта и как да кандидатствате вижте тук.

Събитието във ФБ – тук.