ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Нов брой на в. „Известник“

Vestnik 89 page1От печат излезе юнският брой на университетското издание – вестник „Известник“.

Акцент е връчването на дипломите на випуск 2021 и награждаването с грамоти и медали на абсолвентите с отличен успех от Университета в Габрово и от Техническия колеж в Ловеч.

Отразени са проявите, с които ТУ отбеляза Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май (тържествен Академичен съвет, изложба, спортен празник, церемония по дипломирането, участие в карнавала).

В темата „Международно сътрудничество“ е представено посещението на представители на ТУ в побратимения на Габрово град Сисак, Хърватия и договореното споразумение за партньорство с Факултета по металургия.

Отделено е място и за постиженията на академичната общност в различни олимпиади и състезания.

Тези и други новини – само на страниците на „Известник“!

Линк към новия брой: 

https://www.tugab.bg/images/vestnik/89.pdf

Линк към старите броеве на вестника: 

https://www.tugab.bg/novini/universitetski-vestnik-izvestnik

Технически университет – Габрово ще се включи в инициативата на комисар Мария Габриел за създаване на Европейска мрежа от иновативни висши учебни заведения

European Education and Innovation Summit 23 June Brussels 1

По инициатива на комисар Мария Габриел се създава Европейска мрежа от иновативни висши учебни заведения, включваща 35 члена. Целта на мрежата е да се събере опит, да се споделят идеи и добри практики, за да се мобилизира сектора на висшето образование, прилагайки Европейската стратегия за университетите и новата европейска програма за иновации. Крайната цел на мрежата е да гарантира, че европейската образователна система отговаря на предизвикателствата и е в състояние да утвърди Европа като световен лидер в областта на технологичните иновации и стартиращи фирми. Очаква се до края на годината членовете на мрежата да изработят доклад с конкретни препоръки, който да послужи като основа за бъдещи действие на Европейската комисия, както и на други заинтересовани страни. Технически университет – Габрово е избран за участие сред 5000 университети от Европа. Това е огромна чест, но и голяма отговорност. Мрежата се председателства от Университет – Саламанка, Испания, а до края на 2022 г. се планират редица събития, в които мрежата ще представи своята работа.

Ректорът на Технически университет – Габрово, проф. Илия Железаров взе участие в традиционната конференция на HR общността

20220616 104550 20220616 104543

По покана на JobTiger, Ректорът на Технически университет – Габрово, проф. Илия Железаров взе участие в традиционната конференция на HR общността, по време на която HR специалисти от цялата страна дискутираха практически проблеми и актуални теми в сферата на човешките ресурси в България. На организирания от JobTiger HR Weekend бе представен Университетът и възможностите, които предлага както за образование, подготовка и бизнес-ориентирано обучение на млади кадри, така и за използване на материалната база в  новоизградения технологичен парк на Технически университет - Габрово. Проф. Железаров разказа и за съвместната работа на Университета и Бизнеса, като даде примери с добрите практики, които Технически университет – Габрово е изградил през годините.

20220616 135352

Програмата на двудневния форум включваше и:

Дискусия: „Промени в ролята на HR в организацията“
Модератори: Христо Стоянов, Стоян Ганев, Audit Advice Associates

Дискусия: „Employer branding / employee experience“
Модератор: Виктория Блажева, UniCredit Bulbank

Ново: Анализ на твърдения при селекция на кадри
Модератор: Христина Шушкоф, Асес ЕООД

Дискусия: „Дигитализация в HR“
Модератор: Елена Маринова, Президент, Мусала Софт

 

ТУ – Габрово с принос в карнавалното движение

Carnival TU

Грамота за принос в карнавалното движение получи Технически университет – Габрово. Поощрението дойде от Община Габрово по повод участието на университетски екип в най-голямото и пъстро събитие на града – Карнавала.

В първото си представяне в шествието, което се изви в централната градска част на 21 май 2022 г., възпитаниците на ТУ – Габрово преброиха до 5 в официалните си академични тоги. „Малко, но от сърце! – коментираха дикторите. – Не абитуриенти, ами абсолвенти!“ – им отговориха студентите.

Акцент в карнавалната картина на ТУ бе изображение на ректора проф. Илия Железаров и посланието, че „с него шега не бива…“, както и намигване към опитите на МОН да реформира висшето образование със слогана „Кот доди, гат доди – Технически университет – Габрово остава тук!“.

Gramota Karnaval TU