Условия и ред за настаняване в студентските общежития

Условия и ред за настаняване в студентските общежития

Чл. 13. (1) Право на настаняване в студентско общежитие имат студенти, докторанти и специализанти, на които не е налагано наказание „отстраняване от общежитие” и които са с установени жилищни нужди в населеното място, където се обучават. Жилищни нужди са налице, ако студентът, докторантът или специализантът, или членове на неговото семейство не притежават в съответното населено място жилище или не ползват такова, предоставено им от държавата или от общината. 

(2) Наличието на обстоятелствата по ал. 1 се установява с декларация от лицата по ал. 1 при подаване на документи за настаняване. 

(3) Настаняването на студенти в студентските общежития се извършва въз основа на класиране. Не се извършва класиране, когато кандидатите за настаняване в студентското общежитие са по-малко от свободните места в него. 

(4) При настаняването си настанените се запознават с настоящия Правилник и подписват декларация, с която се задължават да го спазват. 

Чл. 14. (1) Кандидатите за настаняване в студентско общежитие подават до управителя на общежитието следните документи: 

1.Заявление за настаняване – по образец на Университета.

2.Декларация за имущественото състояние на кандидата и дохода на член отсемейството. 

3. Уверение за студентско положение (статут) за съответния семестър. 

4. Заповед за зачисляване в докторантура или специализация (в приложимите случаи). 

5. Удостоверение за братя и сестри, учащи се (в приложимите случаи). 

6. Копие от смъртен акт за починали родители (в приложимите случаи). 

7. Решение на ТЕЛК за съответната група инвалидност (в приложимите случаи). 

7. Служебна бележка от дом за деца, лишени от родителска грижа (в приложимите случаи). 

8. Акт за граждански брак (в приложимите случаи). 

9. Акт за раждане на деца (в приложимите случаи). 

(2) Управителят на общежитието извършва служебна проверка относно липсата на финансови и имуществени задължения към Технически университет – Габрово от кандидата. 

Чл. 15. При установяване на подадени неверни данни от кандидатите за общежитие, същите губят правото си за ползване на такова. 

Чл. 16. (1) Класирането и съставянето на списъците за настаняване без класиране се извършва за всяка учебна година от комисия, определена със заповед на Ректора. Най-малко 70 на сто от състава на комисията са студенти и докторанти, определени от Студентски съвет. Председателят на комисията се избира от членовете й. 

(2) Класирането се извършва на база среден месечен доход на член от семейството на кандидатите за предходните 6 (шест) месеца. 

(3) Резултатите от класирането и списъкът на лицата, които се настаняват без класиране, се обявяват на място, достъпно за всички заинтересувани, и на интернет страницата на Технически университет – Габрово. 

(4) В 7-дневен срок от обявяване на класирането некласираните могат да подават възражение до Ректора на Технически университет – Габрово, който в 7-дневен срок от получаване на възражението се произнася с окончателно решение. 

Чл. 17. Въз основа на класирането и на списъка за настаняване без класиране Ректорът на Технически университет – Габрово издава настанителна заповед за всяко лице или семейство. 

(2) Когато лицата по ал. 1 са заявили писмено, че желаят да ползват стаята, в която са били настанени през предходната учебна година, настанителната заповед задължително се издава за същата стая. 

(3) Учащите се настаняват в студентско общежитие в 10 (десет) дневен срок от получаване на настанителната заповед само за срока, който е определен в настанителната заповед за учебната година. 

Чл. 18. (1) Без класиране след попълване на молба-декларация до управителя на студентското общежитие и прилагане на документи, доказващи съответните основания, изброени по-долу, със заповед на Ректора на Технически университет – Габрово в студетските общежития се настаняват: 

1. семейства с ненавършило пълнолетие дете, ако единият съпруг е в редовна форма на обучение през текущата учебна година, заплаща такса по чл. 95, ал. 2 от ЗВО или е освободен от такси по чл. 95, ал. 5 и 9 от ЗВО; 

2. български студенти, които заплащат такси по чл. 95, ал. 2 от ЗВО или са освободени от такси по чл. 95, ал. 5 и 9 от ЗВО и са: 

а) несемейни, разведени или овдовели студенти, които сами се грижат за отглеждането и възпитанието на детето си, ненавършило пълнолетие; 

б) студенти с неизвестен или починал родител; 

в) несемейни студенти - членове на многодетни семейства, ако някой от братята или сестрите е докторант, специализант, студент или ученик; 

г) студенти със 70 и над 70 на сто намалена работоспособност и военноинвалиди;  

д) студенти, отглеждани до пълнолетието си в домове за деца, лишени от родителска грижа; 

3. български граждани – редовни докторанти, и чуждестранни докторанти и специализанти, приети за обучение по междуправителствени спогодби или актове на Министерския съвет, когато в тях е предвидено ползването на студенстко общежитие, ако се обучават на места, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението им; 

4. чуждестранни студенти, които учат в Република България на основание на междуправителствени спогодби, когато в тях е предвидено ползването на студенстко общежитие; 

5. чуждестранни студенти, които учат в Република България на основание на актове на Министерския съвет, когато в тях е предвидено ползването на студенстко общежитие, за първата година на обучение. 

(3) Студенти и докторанти, които се обучават срещу заплащане на места по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква "б" и при условията на чл. 21, ал. 2, 3 и 5 от ЗВО, чуждестранните учащи се, обучаващи се срещу заплащане, както и презаписалите учащи се могат да бъдат настанявани в студенстко общежитие, при условие че са останали свободни места след настаняването на студентите, докторантите и специализантите по чл. 32, ал. 2 и членовете на техните семейства. 

(4) Студенти в задочна форма на обучение може да бъдат настанявани в студенстко общежитие при условията и по реда на ал. 3 за периода на присъствените лекционни курсове, практическите и семинарните упражнения и полагането на изпитите, включени в учебния план.

Чл. 19. (1) Семействата или лицата по чл. 18, ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а" се настаняват в самостоятелна стая. 

(2) Братя или сестри, както и брат и сестра студенти, докторанти и специализанти в редовна форма на обучение по тяхно желание и при възможност се настаняват в самостоятелна стая. 

(3) Докторантите и специализантите се настаняват по двама в стая. 

Чл. 20. (1) В студентските общежития може да се настаняват и лица от научно-преподавателския състав на Технически университет – Габрово, които са с установени жилищни нужди в съответното населено място. Броят на местата се определя от Академичния съвет на Технически университет – Габрово, а настаняването се извършва със заповед на Ректора по предложение на управителя на общежитието. 

(2) Кандидатите по ал. 1 подават до управителя на общежитието следните документи: 

1. Заявление за настаняване – по образец на Университета; 

2. Декларация за имущественото състояние на кандидата. 

Чл. 21. Лицата по чл. 20, ал. 1 заплащат наем, увеличен с размера на държавната субсидия, определен за студенти, както и всички останали разходи за консумативи, невключени в месечния наем. 

Чл. 22. След приключване на подаването на документи Ректорът или упълномощено от него лице по предложение на управителя на студентското общежитие издава индивидуални настанителни заповеди за настаняване за всяко лице. 

Чл. 23. При настаняване в студентско общежитие лицата представят на управителя на студентското общежитие документ за самоличност, две снимки, като попълват настанителен картон за приемане състоянието на жилищното помещение и на имуществото в него. 

Чл. 24. Правото за ползване на студентско общежитие се прекратява: 

1. с изтичането на срока на заповедта за настаняване; 

2. при отстраняване от Технически университет – Габрово в случаите по чл. 74, ал. 2 от ЗВО; 

3. когато студентът не е класиран за съответната учебна година; 

4. при отпадане на основанието - установена жилищна нужда в населеното място, където се обучават; 

5. при налагане на наказание "отстраняване от общежитието". 

OPNOIR black alumni black Nis black dmoodle black ppp broadcast black