В Технически университет – Габрово се проведе 20-то издание на Студентската научна сесия

DSC 1338

На 18 октомври 2024 г. в Технически университет – Габрово се проведе 20-то издание на Студентската научна сесия. Събитието привлече 140 студенти, които представиха над 100 научни доклада в различно научни области, демонстрирайки иновации и творчески подходи в научните изследвания.

"Вярвам, че научната работа е основополагаща за нашето образование и развитие. Тя ни дава възможност да изследваме нови идеи, да поставяме важни въпроси и да търсим отговори, които могат да допринесат за напредъка на нашето общество.", каза доц. д-р инж. Драгомир Василев, зам.-ректор „Научноизследователска работа“ на Техническия университет – Габрово, който откри събитието и приветства участниците.

Студентската научна сесия се проведе в три основни секции – „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански и природни науки“.

В рамките на конференцията се състоя конкурс, а представените разработки на студентите, докторантите и учениците бяха оценявани от комисии в съответните области, съставени от преподаватели и студенти. Най-добрите студенти бяха наградени за своята иновативност и усилия.

В секция „Електротехника и електроника“ първо място получи Иван Казанлъклиев за презентацията на доклада „Проектиране и изграждане на мрежова инфраструктура за обучение на студенти по киберсигурност“, в съавторство със Стоян Стоянов, второто място беше присъдено на Зорница Димитрова за доклада „Светлотехнически изчисления на подкаст студио с приложение на метода Raytracing и рендиране в реално време“ в съавторство с Чавдар Боюклиев, Никола Николов и Атанас Юрганджиев, а на трето място Данйъл Георгиев за доклада „Smart car prototype“, в съавторство с Радина Георгиева, които са възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово.

В секция „Машиностроене и уредостроене“ първо място получи Константин Илчев Делчев за презентацията на доклада „Проектиране на автоматизирана електрохидравлична система за регулиране температурата на работният флуид“, второто място беше присъдено на Силвия Колева за доклада „Технология за изпитване на платове подложени на санфоризиране“ в съавторство с Пламен Илиев, Калоян Кунчев и Полина Нойкова, а на трето място Красен Костов за доклада „Експериментално изследване на електро-хидравлична следяща система с ротационен изпълнителен механизъм“.

В секция „Стопански и природни науки“ първо място получи студента Златомира Бонева за презентацията на доклада „Новите форми на заетост и предизвикателства пред пазара на труда“, в съавторство с Ивайло Димитров, второто място беше присъдено на Марина Стоилова Ангелова за презентацията на доклад „Динамика на жертвите на домашно насилие в Област Габрово“, а трето място – Иванела Петрова за доклада „Анализ на структурата на здравноосигурителната система в България – слабости, пропуски и перспективи за развитие.“

По традиция на Студентската научна сесия се предостави и специална награда от Европейския информационен център „Европа директно – Габрово“ за доклад с европейска тематика.

Тази година носител на специалната награда е докладът на тема „Поколението Z в Индустрия 4.0 – перспективи за развитие“ с автори Ивайло Димитров и Златомира Бонева, представен от Златомира Бонева.

Конференцията беше реализирана със съдействието на “ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово” и Териториалната организация на Научно-техническите съюзи – Габрово, което подчертава важността на партньорството между образователните институции и научната общност.

Г-жа Галина Михнева – Изп. Директор на Габровска търговско-промишлена палата връчи на студентите с доклади класирани на първи места в отделните секции, подаръчни ваучери от “ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово” в размер на 150 лева.

Доц. д-р инж. Пламен Цанков връчи на студентите  с доклади класирани на второ и трето място в отделните секции, подаръчни ваучери – 100 лв. и 50 лв. осигурени Териториалната организация на Научно-техническите съюзи – Габрово.

Събитието се проведе в атмосфера на научно любопитство и обмен на идеи, което допринесе за укрепване на научния потенциал и мотивацията на студентите.

Студентите имаха възможността да получат обратна връзка от преподаватели и специалисти в своите области, както и да обсъдят новаторски подходи и решения на актуални предизвикателства.

Технически университет – Габрово потвърди своя ангажимент към насърчаване на научното изследване и иновациите сред младите учени, като подобни инициативи ще продължат и в бъдеще.