Меморандум за сътрудничество и партньорство между ТУ-Габрово, Кооперация Водороден Енергиен Кооператив и Сдружение с нестопанска цел „Балкански водороден клъстер“

IMG 20241002 112306

Днес, 02.10.2024 г. в гр. Габрово, се състоя официалното подписване на Меморандум за сътрудничество и партньорство между проф. д-р инж. Илия Железаров, Ректор на Технически университет-Габрово и инж. Стоян Събев, Представител на Кооперация Водороден Енергиен Кооператив и Сдружение с нестопанска цел „Балкански водороден клъстер“.

Документът има за цел и предмет формирането на партньорства и подкрепа за поетапно планиране и експертно реализиране на Водородната икономика в България. Основен акцент в меморандума е установяването на сътрудничество с цел ускоряване на внедряването и прилагането на всички директиви, стандарти, политики и направления за представяне и внедряване на Водорода – енергийната суровина, която е основен елемент на Водородната икономика, с всичките си направления.

Страните изразиха и желанието си да си сътрудничат за развитието на продължаващото обучение и на всички други форми за повишаване на квалификацията и за усъвършенстването на знанията и уменията на специалистите с висше образование, участващи в процесите по въвеждане на правната рамка за внедряване и реализиране на ВЕИ проекти, включващи водорода, като основен енергиен източник.