Технически университет – Габрово започна работа по нов UNESCO проект

1 2024 09 13 15 53 33 268

Технически университет – Габрово е партньор на Академията по наука и изкуства на Република Сръбска, Босна и Херцеговина по UNESCO проект № 3240114241PPE с тема „Regional cooperation for building equitable, sustainable and greener societies through establishing laboratory for measuring solar energy efficiency and seminars on environmental, social and economic challenge

Участници в проекта са:

  • Academy of Sciences and Arts of Republic of Srpska
  • University of Ljubljana
  • University of Osijek
  • Montenegrin Academy of Sciences and Arts
  • Macedonian Academy of Sciences and Arts
  • Technical University of Gabrovo
  • University of Niš

Основната цел на проекта е да засили регионалното научно сътрудничество в областта на слънчевата енергия, за да се отговори на екологичните, социалните и икономическите предизвикателства и да се постигне напредък в намаляването на климатичните рискове и да се насърчат иновациите и равенството между половете в науката.

Основните дейности са в две посоки, като целта може да бъде постигната: създаване на лаборатория за измерване на слънчевата енергийна ефективност и семинари за изграждане на по-екологични общества, където ще се споделят регионални научни знания от тази област и ще се представят получените резултатите.

Продължителността на проекта е 2024–2025 г.

На 07.09.2024 г. в Академията по наука и изкуства на Република Сръбска, Босна и Херцеговина се проведе първата работна среща по проекта. От Технически университет – Габрово участие взеха доц. д-р инж. Пламен Цанков – зам.-ректор „Учебна дейност“ и доц. д-р инж. Драгомир Василев – зам.-ректор „Научноизследователска работа“.

Следващата работа среща по проекта ще се проведе по време на Международната научна конференция UNITECH'2024, която ще се проведе в периода 21-22 ноември 2024 г.

2 2024 09 13 15 53 33 200