ТУ–Габрово за поредна година бе домакин на Националното състезание по приложна електроника "МОГА И ЗНАЯ КАК"

На 15.03.2024 г. в Технически университет – Габрово се проведе регионалният кръг на Националното състезание по приложна електроника "МОГА И ЗНАЯ КАК", организирано от търговска верига "Елимекс" в партньорство с ПГME "Ген. Иван Бъчваров" гр. Севлиево.

Image
Image

В тазгодишното издание на състезанието взеха участие общо 24 състезатели. Представени бяха отбори от следните професионални гимназии: СПГЕ "Джон Атанасов" – гр. София, ПГ по електроника "Джон Атанасов" – гр. Стара Загора,  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" – гр. Видин, ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" – гр. Севлиево, ПГ по телекомуникации – гр. София, НПГПТО "М. В. Ломоносов" – гр. София, ПГ по електротехника и автоматика – гр. София, ПГВТ "А. С. Попов" – гр. София.

Приветствия от страна на ТУ-Габрово поднесоха доц. Пламен Цанков, Зам.-ректор УД и проф. Звездица Ненова - Декан на факултет "Електротехника и електроника".

Image
Image

На първо място в първа възрастова група (9 и 10 клас) се класира отборът на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" – гр. Севлиево с общ сбор от 168 точки;

На второ място в първа възрастова група (9 и 10 клас) се класира отборът на СПГЕ "Джон Атанасов" – гр. София с общ сбор от 126 точки;

На първо място във втора възрастова група (11 и 12 клас) се класира отборът на ПГВТ "А. С. Попов" – гр. София с общ сбор от 167 точки;

На второ място във втора възрастова група (11 и 12 клас) се класира отборът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" – гр. Видин с общ сбор от 164,5 точки.

Image

Отборите, класирани на първо и второ място ще продължат участието си в националния кръг на състезанието. Отличените отбори и състезатели получиха грамоти и предметни награди, осигурени от търговска верига "Елимекс", Технически университет – Габрово и ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" – гр. Севлиево. Всички участници в състезанието получиха грамоти за участие и удостоверения за прием в Технически университет – Габрово по избрана от тях специалност. След края на състезанието всички участници направиха посещения на специализирани лаборатории в катедрите от факултет "Електротехника и електроника".

По време на провеждане на състезанието, в Заседателната зала на Университета и под ръководството на Зам.-ректора по УД доц. Пламен Цанков се проведе среща-дискусия между директорите, учителите и ръководителите на отбори на професионалните гимназии с ръководители на катедри, зам.-декани по УД и НИД и КП и представители на факултета по настоящите проблеми в средното и висшето образование.