„Фесто“ откри новия си офис в Габрово

425756195 787559300066700 5794633032266956529 n

Ректорът на ТУ – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров участва в откриването на новия офис на „Фесто производство“ ЕООД в Габрово, част от Техническия инженерен център на немския концерн в България. На събитието присъстваха още областният управител на Габрово, ръководители на образователни институции, представители на Община Габрово и на бизнеса в региона.

Това е петата база на компанията в нашата страна, а офисът в Габрово е разположен на обща площ от 325 квадратни метра в бизнес сградата на ул. „Дунав“ № 5. В него ще работят 14 висококвалифицирани служители в направленията „Развой на софтуер“, „Разработка на хардуер“, „Автоматизирани тестове“, „Звено от експерти“. Инвестицията възлиза на над 220 000 лева. Още тази година се предвижда удвояване на площите, както и увеличаване на работните места.

Като израз на корпоративната отговорност на компанията към образованието през 2024 г. предстои разкриване на нова лаборатория по автоматизация в Технически университет – Габрово на стойност над 20 000 лева. Тя ще бъде оборудвана с учебни установки, симулиращи функцията на автоматизирана производствена линия, изградени изцяло с компоненти на „Фесто“.

Производството на „Фесто“ в България започва още през 1990 г. През 2000 г. се учредява самостоятелното дружество „Фесто производство“ ЕООД, а персоналът надхвърля 1 200 служители, обясни управителят му Калин Добрев. Компанията е част от немския концерн Festo – независима семейна фирма със седалище в Еслинген, Германия, създадена през 1925 г., разясни д-р Волфганг Шперлинг – ръководител на департамент „Електрическа автоматизация“. Той допълни, че „Фесто“ е световен лидер в областта на техниката за автоматизация и техническото обучение, ориентиран към умното производство на бъдещето.

Освен в Габрово предприятието има три бази в София и една в Смолян. Ръководителят на местния екип Красимир Гичев посочи като основна цел подпомагането на техническото образование в града, както и привличането на млади кадри, които да живеят и да се развиват в Габрово.

*Снимки: Областна администрация – Габрово