Илия Железаров: „През ноември празнуваме 60-годишнината на ТУ – Габрово“

Bumerang IZhel

„През месец ноември ни предстои да отпразнуваме 60-годишнината от създаването на Технически университет – Габрово и да покажем на всички неговото значение за региона.“ Това обяви в студиото на радио „Бумеранг ФМ“ ректорът проф. д-р инж. Илия Железаров. Той добави, че по случай повода ще бъде издадена книга с историята на учебното заведение.

„През годините всяко ръководство е надграждало и днес ние успяваме с много амбиция и усилия да се справяме с предизвикателствата. При нас се обучават около 3 000 студенти – млади и симпатични хора, които искат да учат, да работят, да се забавляват, а ние се стремим да задоволяваме тези претенции. Имаме отлична материална база, добри преподаватели и подходящи условия за живот“, каза проф. Железаров.

По думите му нуждата от инженерни кадри е не само у нас, но и в цяла Европа. „Още преди десетина години ние бяхме сред първите, които заявиха в Министерството на образованието и науката, че искаме да развиваме дуалното обучение във висшето инженерно образование. Това гарантира реализацията на завършилите и бизнесът прие много добре тази идея, но не успяхме, защото тогава нито един студент не прояви интерес да се включи в програмата“, отчете ректорът.  

Той даде пример с държави като Австрия и Германия, където дуалното обучение е един изключително добре работещ модел. „След това въведохме така нареченото „бизнес ориентирано обучение“. В първата група имахме около 20 студенти, като почти всички се реализираха. Това е една много полезна практика, която развиваме и в момента“, добави Железаров.

Според него партньорството с други университети и научни институти, с бизнеса, местните и държавните институции, както и с неправителствения сектор, е в основата на успеха. „Преди година и половина започнахме инициативата „Иновативен хълм Габрово“, с която искаме да станем част от мрежата на Европейската комисия за създаването на 100 иновативни долини – каза Илия Железаров. – Идеята ни е да създадем споделено пространство за работа на стартиращи предприемачи. После ще изградим малки индустриални халета, които да приютят иновативни компании, създаващи върхови технологии“, заяви ректорът на ТУ – Габрово.  

Още от разговора можете да чуете във фейсбук страницата на „Бумеранг ФМ“.