Технически университет – Габрово беше домакин на работна среща на престижна европейска мрежа

DSC 0173

Европейската мрежа на иновативните висши училища е създадена през 2022 г. (European network of Innovative Higher Education Institutions ENIHEI) в рамките на европейската комисия и по инициатива на г-жа Мария Габриел. Технически университет – Габрово е член на мрежата от момента на създаването й. Тридесет и осем иновативни европейски университети, представляващи държавите членки на Европейския съюзи съвместно се опитват да развият взаимовръзката между университетите, регионите и частния сектор в цяла Европа. Основната цел на мрежата е да насърчи културата на иновации и да създаде условия за развитие на предприемачеството и задържането на таланти.

В рамките на двудневния форум бяха представени основните резултати от дейността на мрежата в сектора на иновациите, иновативните екосистеми, живи лаборатории, привличане и задържане на таланти. От сформираните 5 работни групи в различни области на форума бяха представени конкретни препоръки в областта на насърчаването на ролята на жените за развитието на иновации, обобщения на добрите практики в областта на водещата роля на преподавателите за развитие на иновациите, както и основните предимства и предизвикателства при развитието на живи лаборатории. Ректори и зам. Ректори от Испания, Италия, Малта, Швеция, Словения, Дания, Естония, Португалия, Нидерландия, Румъния, Австрия, Чехия и България, обсъдиха новия бранд на ENIHEI, създаването на сайт, комуникационната стратегия и взаимодействието на мрежата със заинтересовани страни на национално, регионално, европейско и глобално ниво.

В рамките на събитието се проведе и конференция на тема: „Трансформиращия принос на висшето образование в европейската иновационна екосистема: възможности, предизвикателства и ресурси“ с участието на Вицепремиера на Република България и Министър на външните работи – госпожа Мария Габриел.

Госпожа Мария Габриел представи пред участниците три основни теми - международното сътрудничество и важната роля на инициативи като Европейската стратегия за университетите, регионите като двигател на иновациите и стратегическите инвестиции в умения и използването на ресурси на национално и европейско ниво. В изказването си вицепремиера на Р България представи информация за механизмите и ресурсите на национално и европейско ниво, които могат да насърчат предприемаческия дух и новаторството на студентите и създаването на регионални иновационни екосистеми. Госпожа Габриел отбеляза, че значимостта на ENIHEI са конкретните решения, които членовете предлагат. „Радвам се да видя и добрите резултати от работата на представителите от България“ и факта, че третата работна среща се състоя имено в Технически университет – Габрово е доказателство, за предприетите стъпки за мобилизиране на Университета в посока на развитие на иновационния си потенциал – подчерта госпожа Габриел.