Проф. дмн Стоян Капралов от Технически университет – Габрово получи награда от президента на Република България в категория „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“

IMG 20231005 WA0000„Младите, талантливи и енергични учени прославят България по света, заяви държавният глава Румен Радев на церемонията по връчването на отличията в 21-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Президентската инициатива отличава ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки. Церемонията по награждаването се проведе в деня, в който се навършват 120 години от рождението на известния изобретател от български произход и създател на първия електронен компютър с регенеративна памет в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

В категорията „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“ президентът Радев отличи проф. д.м.н. Стоян Капралов от Техническия университет в Габрово. Проф. Капралов е дългогодишен преподавател и треньор на голяма част от българските олимпийски състезатели по информатика и ръководител на националния отбор. Организатор е на летните национални школи за подготовка на националния отбор и останалите състезатели от България. Ръководител е на отбора по програмиране на Техническия университет – Габрово.

IMG 20231005 WA0001