Технически университет – Габрово ще бъде домакин на третата конференция на Европейската мрежа на иновативните висши училища (ENIHEI)

enihei

Изследване на ролята на висшето образование за развитие на иновациите

Габрово, България, Библиотека на Технически университет - Габрово

[05.10.2023 – 06.10.2023]

Европейската мрежа от иновативните висши училища (ENIHEI) ще проведе своята трета годишна конференция на 5 и 6 октомври. Домакин на събитието е Технически университет – Габрово, България.

ENIHEI е консорциум от 38 иновативни университета, представляващи страни от целия Европейски съюз. Мрежата е насочена към насърчаване на колективното иновативно мислене и се стреми да подчертае ролята на висшето образование за стимулиране на иновациите. ENIHEI беше представена за първи път на първата европейска среща на върха за образованието и иновациите през юни 2022 г.

Като форум за обмен на знания и споделяне на идеи, членовете на ENIHEI си сътрудничат в търсене на решения как висшето образование може да изгради култура на иновации, давайки възможност за развитие на креативността, предприемачеството и таланта.

Конференцията ще разчита на присъствието на Мария Габриел, бивш еврокомисар по иновациите и настоящ вицепремиер и министър на външните работи на България. Министър Габриел ще участва в панелна дискусия на тема „ „Трансформиращи приноси на висшето образование към европейската иновационна екосистема: възможности, предизвикателства и ресурси“, и също така ще направи обобщение за работата на мрежата.

Технически университет – Габрово ще се представлява от проф. д-р инж. Илия Железаров – Ректор, а академичния състав на университета ще се включи в дискусиите относно ролята на висшето образование в областта на иновациите.

За ENIHEI:

Европейската мрежа от иновативни висши учебни заведения (ENIHEI) се състои от 38 иновативни университета от страни-членки на ЕС. ENIHEI е посветен на насърчаването на иновациите във висшето образование и насърчаването на сътрудничеството между институциите за развитие на творчеството, предприемачеството и талантите в Европа. Повече информация за мрежата и нейните членове може да намерите на интернет адреса: European Network of Innovative Higher Education Institutions (ENIHEI) | European Education Area (europa.eu)

За Технически университет - Габрово

Технически университет – Габрово е член на мрежата от момента на нейното създаване. Като член на мрежата ТУ-Габрово разработи доклад в област 4 „Ускоряване и укрепване на иновациите в европейските иновационни екосистеми и преодоляване на иновационното разделение в ЕС, който бе представен на 5-6 септември 2022 г. На основата на разработените области от останалите членове на мрежата е обобщен доклад с препоръки, които е представен на срещата на върха по въпросите на образованието през декември 2022 г. и ще послужи като основа за по-нататъшната работа на Европейската комисия, държавите от ЕС и други страни. В рамките на мрежата ТУ-Габрово участва в две работни групи „Идентифициране на модели за разширяване на местните иновационни екосистеми, с цел достигане до Европейското ниво“ и „Живи лаборатории“ . В рамките на третата годишна конференция на мрежата ще се изработи общ документ, обобщаващ препоръките и идентифицираните добри практики от работните групи.

 Picture enihei