Втора работна среща на Европейската мрежа на иновативни висши учебни заведения

UP_20_let-13.jpg

Европейската мрежа на иновативните висши учебни заведения, създадена по егидата на еврокомисар Мария Габриел проведе втора работна среща в Университет – Приморска, Словения. За по-малко от година Европейската мрежа от иновативни университети се превърна в динамична общност, обединяваща образованието и иновациите. През декември 2021 г. на Срещата на върха по въпросите на образованието и мрежата, мрежата представи 10 препоръки, насочени към подпомагане създаването на стартъпи, иновативни методи на обучение, подкрепа за жените предприемачи и създаване на регионални иновационни долини.

Визия, конкретни идеи и мултидисциплинарност са в основата на подхода на работата на мрежата, в която членуват 38 европейски университета – 28 от тях са номинирани от министерствата на държавите – членки на ЕС и 10 университета са номинирани от Европейската комисия. В рамките на втората работна среща стартира изпълнението на препоръките за изграждане на лаборатории за обучение и инкубатори, както и надграждане на иновативните методи на преподаване. Идеите и работата на мрежата бяха представени на еврокомисар Мария Габриел.

Технически университет – Габрово е член на престижната мрежа и ще вземе участие в работата на трите фокус групи, с цел насърчаване на иновациите в образованието.

Работната среща на членовете на европейската мрежа включваше посещение на Центъра за върхови постижения INNORENEW. Центърът е пример как чрез обединяването на иновациите и образованието се насърчава предприемаческия дух и новаторството на студентите. Работната среща съвпадна с 20 годишнината на Университет – Приморска, а проф. Железаров връчи поздравителен адрес на ректор Klavdija Kutnar.