ТУ – Габрово ще е домакин на „Инкубатор за млади таланти“

Участници между 13 и 30 години могат да се запишат до 11 ноември

Сдружение „Асоциация на младите учени“Incubator Youth организира в Габрово събитие под надслов „Инкубатор за млади таланти“. В рамките на два дни представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните и неправителствените организации ще се срещнат с младежи от региона.

Основната цел на инициативата е да се подпомогнат талантливи млади хора в реализацията на техни иновативни решения на реални проблеми, посочени от местните общини. За разработване на своите прототипи и идеи те могат да получат финансиране, за да допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

В проекта могат да се включат всички желаещи на възраст между 13 и 30 години от Габрово и областта. Те трябва да заявят участието си до 11 ноември 2024 г., като попълнят задължителен дигитален въпросник, а на по-късен етап организаторите ще се свържат с одобрените кандидати.

На 17 ноември в конферентната зала на библиотеката към Технически университет – Габрово от 12:00 до 18:00 часа ще премине основната работа с участниците, които ще направят своите идейни разработки, а на 18 ноември от 10:00 до 12:00 часа на същото място ще бъдат представени резултатите.

При подаване на заявката кандидатите трябва да предложат три конкретни проблема на своята общност, както и три решения към тях. Паралелно с това Община Габрово е откроила седем теми, които биха имали ключово значение в следващите 3 до 5 години, а именно: Миграция на младите хора и негативна демографска характеристика; Популяризиране и постигане на широко обществено разбиране на темата за климатичните промени; Енергийна ефективност и устойчиво градско развитие; Подобряване на градската мобилност и транспорт; Кръгова икономика и оптимизация в управлението на отпадъците; Подобряване на градската среда и зелената инфраструктура; Използване на сателитни данни в подкрепа на адаптацията и превенцията към климатичните промени.

В рамките на проекта участниците ще придобият редица умения. Част от тях са генериране на иновативни идеи и решения, практическо представяне пред инвеститори и местната администрация, развитие на предприемачески умения, придобиване на умения за гражданско участие в социалния и политическия живот, стратегическо планиране и мислене, работа с изкуствен интелект. За участието си всички ще получат европейски сертификат „Youthpass“, който може да бъде признат като образователен опит.

Инициативата „Инкубатор за млади таланти“ ще се проведе в десет университетски града в страната за период от 23 месеца. Това са Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен, Враца и Габрово, а заключителното събитие ще се състои в София.

ПРОГРАМА

Информация за лекторите

Вадим Рошманов – има повече от 15 години опит в гражданския сектор (НПО). Започва като доброволец и достига до ръководител на организации със значим регионален, национален и международен статут. Една от тези структури – на които е председател, е „Асоциация на младите учени“ (АМУ). През тези 15 години Вадим Рошманов управлява проекти на обща стойност над 500 хил. евро. Участва активно като лектор по гражданско образование, предприемачество и управление в различни форуми и семинари. Завършил е аспирантура по „Политически науки“ в Международен университет. Поканен да се включи в екипа на Постоянната комисия по образованието и науката към 49-ото и 50-ото НС като нещатен сътрудник. Има опит в работата с инвеститори от други държави с инвестиционен интерес към България. Има 10 години опит в частния сектор като мениджър „Експанзия и продажби“ на българска компания за производство на вино и алкохолни напитки.

Доц. д-р инж. Иван Станков – водещ експерт в ИКТ сектора, ИТ мениджър и зам.-ръководител на катедра „Киберсигурност“ във факултет „Компютърни системи и управление“ на Технически университет – София. Повече от 15 години участва в неправителствени организации, съосновател и зам.-председател на Сдружение АМУ и национален координатор на Сдружение „Асоциация за международно обществено развитие“ (АМОР). Има богат опит в координацията и управлението на множество национални и международни проекти както в държавния, така и в частния сектор.

Д-р Михаела Иванова – доктор по икономика и управление в Технически университет – София. Тя е съосновател и зам.-председател на Сдружение АМУ. Има повече от 8 години професионален опит в местната администрация и 5 години работи в частния сектор като част от ангажиментите и́ са свързани с прилагане на стратегически подходи за управление, нови технологии за оползотворяване на ресурси – внедряване на интелигентни електрически мрежи. Работи активно в областта на кръговата икономика. Има множество научни публикации, част от които в международни издания.

Д-р Сибел Азиз – доктор по генетика в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и член на УС на Университетския център за докторанти и постдокторанти „Academia Iuventutis“. В момента е главен асистент в Института по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив към Селскостопанската академия. Тя е зам.-председател и ръководител на ресор „Биологически науки“ на Сдружение АМУ. Има дългогодишен опит в гражданския сектор и работата с НПО. Била е част от студентски и доброволчески организации.

Пламена Петкова – има повече от 15 години опит в гражданския сектор (НПО). Асистент е в катедра „Икономика“ на факултет „Стопански“ на Тракийски университет. Член е на Сдружение АМОР и зам.-председател на Сдружение АМУ в ресор „Иновации в селското стопанство“. Има дългогодишен опит с проекти по програма „Младежта в действие“ и „Еразъм+“ в различни европейски страни. Била е организатор на редица дискусии, кръгли маси, семинари по младежки въпроси и по теми за гражданското общество.

Д-р Магделина Китанова – ръководител на ресор „Политически анализи“ в Сдружение АМУ. Има опит като преподавател в Университетски колеж в Дъблин и доцент в Американския университет в България. Китанова завършва докторантурата си по политики в университета на Саутхемптън – Обединено кралство Великобритания, където получава студентска стипендия на Съвета за икономически и социални изследвани. Тезата на докторска и́ дисертация аргументира значението на политическите институции за оформянето на нивата на младежко политическо участие в ЕС. Д-р Китанова е била лектор по изследователски умения в политиката и политическите системи в университета на Саутхемптън. Има опит като анализатор на данни в Европейската комисия. Представяла е свои научни изследвания на множество конференции и е участвала в интердисциплинарни проекти в България, Великобритания, Австралия, Исландия, Германия и Италия.