ТУ – Габрово почете Шипченската епопея

IMG 20240824 WA0001

Ректорът на Технически университет – Габрово проф. Илия Железаров (на сн. първият отдясно) и заместникът му доц. Пламен Цанков (на сн. първият отляво) се включиха в тържествата по повод 147 години от Шипченската епопея. Заедно с представители на студентската общност те поднесоха венец на историческото място и сведоха глави в знак на почит пред саможертвата на героите, дали живота си за свободата на България.

В съботния 24 август на връх Свети Никола се състоя кулминацията на националните чествания, които започнаха на 19 август. Тази година тържествата преминават под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на свободата.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна литургия в памет на загиналите за национално освобождение. В официалната си реч вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че не само трябва да помним подвига на руските воини и българските опълченци, но и да не забравяме, че сме силни, когато сме единни и заедно.

След церемонията по поднасяне на венци и цветя патриоти от дружество „Традиция“ пресъздадоха на връх Орлово гнездо моменти от августовските боеве през 1877 година, решителни за изхода от Руско-турската война.