Приветствени слова на ректора на ТУ-Габрово, проф. Железаров - по случай 24 май - деня на славянската писменост

kiril i metodii

Уважаеми колеги, преподаватели и служители,

Скъпи студенти и докторанти,

     От името на академичното ръководство на Технически университет-Габрово и лично от свое име, Ви поздравявам по случай Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 Май е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята. Ние сме част от славянската и европейската културна общност, но едновременно с това трябва да сме горди, че пазим и продължаваме богатите ни национални образователни и културни традиции.

Ние академичната общност на Технически университет-Габрово, свеждаме чела пред величавото дело на светите братя Кирил и Методий, славянските първоучители и равноапостоли!

През тази година честваме 60 години от създаването на Технически университет-Габрово. 60 години, през които ние носим и предаваме факела на знанието на младите поколения, нашите посланици в бъдещето! Поздравявам всички с достойно изпълнената мисия и с престижното място на нашия университет в страната и в Европа.

Пожелавам на всички здраве и благоденствие, решимост и единство, за да съхраним българския национален дух, просвета и култура.

Честит празник!

проф. д-р инж. Илия Железаров

Ректор

Технически университет-Габрово