Участие на студенти от Технически университет – Габрово в Националното състезание по „Приложна електроника“

 DSC4435На 09.05.2024 г. от 14.00 часа в Националния военен университет – Велико Търново се проведе финалният кръг на Националното състезание по „Приложна електроника“ между студенти и курсанти, организирано съвместно от Национален военен университет „Васил Левски“ и търговска верига „Елимекс“. Участие взеха шест отбора от: Технически университет – Габрово, Технически университет – Варна, ВВВУ „Г. Бенковски“, факултет „Общовойскови“ и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при Националния военен университет „Васил Левски“, както и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Варна.

Технически университет – Габрово беше представен от отбор, съставен от студентите: Кристиян Димитров от III курс, специалност „Комуникационни технологии и киберсигурност“ и Симеон Славков - от IV курс, специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“. Ръководител на отбора е доц. д-р инж. Продан Проданов от катедра „Електроника“.

Състезанието включваше изработване на практически модели на базата на две печатни платки и допълнителен подбор на електронни елементи, след което - настройване и изпробване на моделите. Оценяването на студентите беше извършено по следните критерии: спазване на технологията на монтаж на електронните елементи, технологията на запояване, измерване и избор на електронните елементи и описание на технологичния процес. Максималният сбор точки по всички критерии на оценяване е равен на 100 при индивидуалното класиране и 200 при отборното.

Традиционно, нашият отбор се представи отлично и зае първо място както в индивидуалното така и в отборното класиране, като подобри оценките си от предходната година.

В индивидуалното класиране, студентът Кристиян Димитров се класира на първо място с резултат от 91 точки, а студентът Симеон Славков - на второ място с 90 точки. В отборното класиране отборът на Технически университет - Габрово отново е на първо място с общ сбор от 181 точки.