Технически университет – Габрово проведе курс за обучение на консултанти по енергийна ефективност на сгради

IMG e281e76ea1cea43b1d9d0f228e99071e VТехнически университет – Габрово е сред първите университети в страната, които обучават консултанти по енергийна ефективност – ниво 1, съгласно регламентите на Закона за енергийна ефективност и Наредба № Е-РД-04-1 от 3.01.2018 г.

Екип преподаватели от Технически университет – Габрово, при спазване на всички изисквания на нормативната уредба, подготвиха методични материали, проведоха теоретично и практическо обучение и организираха изпит за получаване на удостоверение и вписване в регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Авторитетна комисия, включваща експерти от Технически университет-София, Русенски университет, АУЕР, експерти от Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) оцени знанията на курсистите.

Подготвени бяха 18 нови специалисти, които придобиха квалификация за извършване на обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради, проверки за енергийна ефективност на отоплителни инсталации с водогрейни котли, на климатични инсталации, на електрически и осветителни инсталации в сгради, изготвяне оценки за съответствие на инвестиционните проекти на сгради с изискванията за енергийна ефективност и оценки на енергийните спестявания в сгради.

В обучението на курсистите взеха участие преподаватели от катедри „Енергийна техника“ и „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ при Технически университет – Габрово, както и изявени специалисти от Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), МРРБ и Център за енергийна ефективност ЕнЕфект - София. В тези катедри се обучават студенти по специалности „Индустриални, топлинни и газови системи“ („Отоплителна, вентилационна, климатична и газова техника“) и “Електроенергетика и електрообзавеждане“, които са сред малкото задължителни според нормативните документи за допускане до обученията за консултанти по енергийна ефективност. Възпитаници на ТУ-Габрово от тези специалности са сред завършилите предишни курсове и успешно работещи в практиката.

Засиленият интерес към курса мотивира организирането на нов курс за обучение на консултанти за енергийна ефективност на сгради, който ще стартира през месец септември.