Професор Железаров участва в среща с вицепремиера Пеканов

Ректорът на Технически университет – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров участва в среща със служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Тя се осъществи по покана на кмета на община Габрово Таня Христова, а в нея се включиха също заместник-кметът по финанси и собственост Мария Йозова, директорът на Европейския цифров иновационен хъб към Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев и експертът в отдел „Проекти и икономическо развитие“ д-р инж. Десислава Колева.

Pekanov Gab1

От дясно наляво: Светослав Матеев, Илия Железаров и Мария Йозова © Община Габрово

Фокус на разговорите бяха въпроси по подготовката на проекти от новия програмен период, Националният план за възстановяване и устойчивост, както и трудностите, пред които е изправена местната администрация при изпълнението на договори с еврофинансиране.

Професор Железаров запозна министър Пеканов с идеята за създаването на „Дигитален иновативен хълм“. „Имаме привилегията Габрово от 60 години да разполага с университет. Изградихме технологичен парк с 20 модерни лаборатории, благоустроихме парковата зона до Интеграла, създадохме център по предприемачество – споделено пространство, а сега искаме да обособим място, в което изобретените иновации да се реализират.“, заяви ректорът и припомни, че по инициатива на еврокомисаря Мария Габриел габровският университет е включен в Европейската мрежа на иновативните висши училища.

Pekanov Gab2

Момент от срещата с вицепремиера в кабинета на кмета © Община Габрово

Илия Железаров поясни, че има намерения за изграждане на нова сграда на мястото на стари халета, която да се отдава на стартиращи предприемачи и иновативни компании. „В Габрово преди 15 години се говореше за градене на мостове между Общината, бизнеса и образованието, после заговорихме за скъсяване на дистанциите, а в момента казваме, че всички сме едно цяло. Така че, ако искате да давате добър пример за партньорство, просто водете хората тук, за да ни виждат и знаят.“, се обърна към вицепремиера ректорът.

Pekanov Gab3

От дясно наляво: Десислава Колева, Светослав Матеев, Илия Железаров и Мария Йозова © Община Габрово

На свой ред представителят на РИЦ „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев съобщи, че се очаква подписване на договор за 3 млн. лева с Министерството на иновациите и растежа за разкриване на Дигитален иновационен европейски хъб. „Той ще обхваща Северен централен район и ще бъде позициониран в Габрово. Ще работим за повишаването на цифровизацията в администрациите и бизнеса. Проектът е за три години по националната програма „Цифрова Европа“ за периода 2021-2027 г.“, разясни подробностите Матеев.

Pekanov Gab4

Вицепремиерът Атанас Пеканов и кметът Таня Христова © Община Габрово

Атанас Пеканов посети Габрово на 2 март по повод информационна среща за регионалния център на социалната икономика в града, организирана от Министерство на труда и социалната политика и Областна администрация – Габрово. В изказването си по време на събитието вицепремиерът открои Габрово като един от градовете, които се справят най-добре при работата с европейски проекти.