Студентска научна сесия 2022 г.

DSC 0277

За поредна година Студентската научна сесия се превърна в интересен форум за дискусии и презентиране на научни разработки на студенти и ученици. В тазгодишното издание бяха представени общо 76 доклада в три тематични секции „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки“. Ученици от ПТГ „д-р Никола Василиади“ и ОУ „Ран Босилек“ също се включиха в студентския форум и представиха своите разработки. Съорганизатори на събитието са Европа директно – Габрово и Териториалната организация на научно-техническите съюзи – Габрово, които осигуриха парични награди за отличените участници. Представените доклади се оцениха от 13 -членно жури, включващо представители на студентската общност.

По традиция на студентската сесия се предоставя и специална награда от Европейския информационен център „Европа директно“ за доклад с европейска тематика. Студентът Ивайло Величков Димитров, от специалност Индустриален мениджмънт, стана носител на специалната европейска награда с доклад на тема: „Младото поколение в европейска България“.

Първите три места в секция „Електротехника и електроника“ се заеха от: инж. Тодор Красимиров Тодоров, специалност Комуникационна техника и технологии, с доклад на тема: „Разработка на универсална интегрирана система за мониторинг в комуникациите“. Маг. инж. Цветислава Лавчиева от специалност Компютърни системи и технологии“ впечатли журито с „Разработка на система с изкуствен интелект за разпознаване на породи кучета“ и  се класира на второ място. Докладът „Мониторинг на микроклимат в класна стая“ с автори - Данйъл Преслав Георгиев и инж. Марина Михаилова Селиванова от ПТГ „д-р Никола Василиади“ бе отличен с третото място.

Изключително интересни доклади бяха представени и в секция „Машиностроене и уредостроене“. Ипек Юсеинова от специалност „Мехатроника“, зае първо място с доклад на тема: „Информационни устройства в мехатрониката“. Симеон Малчев, също от специалност Мехатроника, получи втора награда за разработка „Ултразвукова оценка на заварени съединения в машиностроенето“. Анита Стоянова и Деница Митова от същата специалност, заеха трета позиция със съвместен доклад на тема: „Рационализация на специализирано микрометрично средство за измерване дължина на обща нормала на цилиндрични зъбни предавки с прави външни зъби в тежкото машиностроене“.

В секция „Социални и стопански науки“, освен европейската награда, студентът Веселин Пенковски от специалност Софтуерно и компютърно инженерство зае първо място с доклад на тема „Инвестициите като основа на растежа и богатството“.

След конференцията, студентите изслушаха презентация на фирма Хайкад Инфотех ООД, която, разработва и внедрява инженерингови и бизнес решения, базирани върху продуктовите линии на Dassault Systemes: CATIA, ENOVIA, DELMIA и 3DEXPERIENCE.