Дискусии за предизвикателствата в областта на иновациите и образованието под егидата на еврокомисар Мария Габриел

IMG 20221013 WA0010Българският еврокомисар Мария Габриел организира двудневно посещение (11-13 октомври) на български ректори, преподаватели и ученици в Брюксел. В посетителската група се включиха Ректорът на Технически университет – Габрово, Ректорът на Технически университет – София и Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора, директори на училища, преподаватели, журналисти и ученици от следните градове: София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Бургас, Хасково, Благоевград, Казанлък, Силистра, Хаджидимово, Враца, Русе.

Във фокуса на дискусията бяха предизвикателствата и техните решения по теми от ресора на комисаря, синергията между сферите на образованието и иновациите и бъдещи общи инициативи на национално и европейско ниво.

Сред ключовите инициативи, които бяха обсъдени, са: новата европейска иновационна програма; европейските университетски алианси и изграждането на европейското образователно пространство до 2025 г.; европейските учителски академии и европейската мрежа за иновативни университети; инициативите „Пирати на пластмасата“ и  „Инкубатори в университетите“; рамковата програма „Хоризонт Европа“ и подкрепата за младите учени; 35-та годишнина на програма „Еразъм+“; Европейския иновационен съвет, Европейския институт за иновации и технологии и инициативите Girls Go Circular (Момичета в кръговата икономика) и WomenTech EU; Европейската година на младежта 2022 г. и Европейската година на знанията 2023 г.; нуждата от повече инвестиции в културата и новостите по програма „Творческа Европа“; „Новият европейски Баухаус“ – душата на Зелената сделка.

В програмата бяха включени още посещение на Европейския парламент и Европейската комисия и дискусии с представители на европейските институции в сферата на образованието и иновациите.

IMG 20221013 WA0010