Студенти от Технически университет – Габрово се срещнаха с колегите си от японския университет „Сейджо“

Photo1През 2019 г. Технически университет – Габрово отбеляза своята 55-годишнина и подписа договор за сътрудничество с университет „Сейджо“, Тойоаке, Япония. Чрез договорът стартира сътрудничество между двете образователни институции в областта на академичния обмен  на студенти, разработване на съвместни образователни програми и обмен на образователни материали, в това число и споделяне  на информация за културата, традициите и обичаите на двете страни.

Световната пандемия възпрепятства реализирането на академичния обмен, но студентите от партньорските университети доказаха, че не съществуват пречки и разстояния, за да създадат приятелства.

В 13.00 часа българско време (20.00 часа в Япония) 40 участника от двата университета се срещнаха онлайн в платформата Zoom.

Срещата беше открита от проф. Такаки Ишида, подписал договора за сътрудничество от японска страна. Професор Ишида сподели своите спомени от посещението си в Технически университет – Габрово и подчерта вълнението си от срещата. Доцент  Русанова представи пред японските студенти Технически университет – Габрово и подчерта нетърпението, с което българските студенти очакват онлайн срещата.

В онлайн платформата, 10 студента от факултет „Стопански“ от Технически университет – Габрово, обучаващи се в специалностите: „Стопанско управление“; „Индустриален мениджмънт“ и „Социални дейности“, представиха прекрасни презентации за българската история, култура, традиции и кухня. По този начин японските им колеги успяха да посетят, макар и виртуално, уникални български забележителности и да получат повече информация за България.

Ралица Баракова, от специалност „Стопанско управление“, представи легендите, прекрасните гледки и скални образувания на Родопите. Японските студенти се потопиха в магията на седемте рилските езера, представени от Катерина Борисова от специалност "Стопанско управление“. Деляна Митева от специалност „Социални дейности“ посрещна студентите в Трявна и им показа забележителностите на града.  Христина Лазарова от специалност „Стопанско управление“ презентира българските възрожденски къщи и показа различни занаяти и традиции. Адела Желязкова от специалност „Стопанско управление“ представи най-известните български църкви, а Галя Христова от специалност „Социални дейности“ презентира нашата история. Българските фолклорни носии и символите на шевицата бяха представени от Василена Златева също от специалност „Стопанско управление“. Тя подчерта уникалността на българската шевица, използвана от световноизвестни компании.

Японските студенти „опитаха“ българската кухня, представена от Свилен Недков от специалност „Социални дейности“. Деляна Спасова от специалност „Стопанско управление“ представи Япония през нейните очи. Участниците видяха нейни снимки и научиха за емоциите и преживяванията от времето, когато е била в Япония.

Японските студенти също презентираха своята страна, любимите си дестинации, както и специални теми, отнасящи се до тяхното обучение в Сейджо университет. Много от тях  се представяха на колегите си на български език. Японският студент Шиба представи интересни факти за българското кисело мляко и за неговото разпространение в Япония. Две студентки представиха видео, в което приготвиха типични японски ястия.

След презентациите студентите от двата университета размениха свои контакти и споделиха информация за обучението си в  условията на пандемия.

С тази вдъхновяваща, емоционална и колоритна среща студените създадоха нови приятелства, контакти, осведомиха се за историята и традициите на двете страни и показаха, че границите и разстоянията не са от значение.