ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Включете се в конкурса „Аз за моята община: един проблем – едно решение“!

Youth comp NAMRB24

Haциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщинитe в Peпyблиĸa Бългapия (HCOPБ) и Oбщинa Габрово пpeдизвиĸвaт yчeницитe, cтyдeнтитe и млaдитe xopa от 15 дo 29 гoдини дa ce вĸлючaт в ĸoнĸypca „Aз зa мoятa oбщинa: eдин пpoблeм – eднo peшeниe“. Мотото на тазгодишното издание е „Зелени идеи – чисти общини“.

Конкурсът се организира по повод 12 октомври – Ден на българската община и местното самоуправление. Темата за 2024 година е обвързана с предстоящото въвеждане на нов модел за определяне на такса „битови отпадъци“ и промяна в обществените навици относно генерирането и събирането на смет.

Желаещите да участват трябва да предложат кампания сред жителите на общината за насърчаване на разделното събиране на отпадъци, намаляване разхищението на храни и повторната употреба на дрехи, мебели, домакинско оборудване и други. Идеята трябва да съдържа подробно описание на инициативи и дейности, които могат да бъдат реализирани самостоятелно или съвместно с общината.

Концепциите се изпращат до 15 август 2024 г. в електронен формат на имейл konkurs@namrb.org с копие до projects@gabrovo.bg. Те може да бъдат изложени под фopмaтa нa тeĸcт, видeo, пpeзeнтaция или в дpyгa фopмa. Подателите вписват своите имена, адрес и телефон за връзка. Участието в конкурса е индивидуално или в екип.

Постъпилите предложения ще бъдат разгледани от жури, което включва по двама представители на НСОРБ и на академичните среди, както и един представител от Института за пазарна икономика.

Победителите във всяка от категориите – индивидуални участници, екип, ученици, студенти и работещи младежи, ще получат награда от 1 000 лв. Πpeдвидeни са и две пooщpения по 500 лв. Отличията ще бъдат връчени в Деня на българската община – 12 октомври.

Целта на конкурса е да насърчи включването в обществения живот на младите хора, да им даде възможност да придобият реален практически опит за прилагане на институционалните механизми на местно ниво, а също за подкрепа на общините за широко информиране относно промените в управлението на отпадъците. B cлyчaй чe пocтъпят ĸoнĸpeтни и aдeĸвaтни пpeдлoжeния, НСОРБ и Oбщинa Габрово ще cъдeйcтвaт зa peaлизиpaнe нa cъoтвeтнaтa идeя.

Ако обичате Габрово – мястото, където живеете, и сте загрижени, не бъдете част от проблема. Станете част от неговото решаване!

Регламент на инициативата

Фейсбук профил на конкурса

„Електроразпределителни мрежи Запад“ и Технически университет-Габрово подписаха споразумение за стратегическо партньорство

Техническият университет–Габрово и ЕРМ Запад – компанията, която се грижи за електроразпределителната мрежа в Западна България, сключиха рамково споразумение за сътрудничество в подготовката на кадри за българската енергетика. Подписи под споразумението сложиха ректорът на ТУ Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров и изпълнителният директор на ЕРМ Запад инж. Георги Миков. Споразумението цели да обедини опита на двете организации в подготовката на висококвалифицирани кадри за нуждите на енергийния сектор и в осигуряването на стабилна работна среда, която да допринася за дългосрочното развитие и професионално усъвършенстване на младите специалисти.

ЕРМ Запад развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Целта на компанията е да допринесе за подобряване качеството на професионалната подготовка в сектора и да създаде удовлетворяваща и мотивираща среда, така че младите хора да остават и да се развиват кариерно в България. Част от тази политика е устойчивото партньорство с професионалните гимназии и висшите учебни заведения с електроенергиен профил. ТУ-Габрово е първото висше учебно заведение извън територията на Западна България, с което ЕРМ Запад установява партньорски отношения.

 

 

 

Споразумение за сътрудничество между Технически университет-Габрово и АЕЦ „Козлодуй“

 

Изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД – инж. Валентин Николов и Ректора на Технически университет - Габрово – проф. д-р инж. Илия Железаров подписаха споразумение за сътрудничество между двете организации в областта на обучението и научните изследвания. Двете страни ще осъществяват сътрудничество с цел насърчаване и създаване на условия за развитие на съвместни дейности по иновации, приложни изследвания и образование в българския енергиен сектор.

Със споразумението се продължават и надграждат традиционните и успешни образователни практики за обучение на студенти, които работят в Централата, в образователно-квалификационни степени „Бакалавър“ и „Магистър“ в Технически университет-Габрово. Специално внимание се обръща и на възможностите за обучение в образователна и научна степен „Доктор“ при реализиране на научни проблеми.

Фокус в споразумението бе засилването на работата по включване на студенти от ТУ - Габрово в стажантски програми в АЕЦ „Козлодуй“. Обсъдени бяха и възможности за организиране на специализирани обучения на служители на Централата за повишаване на тяхната квалификация.

 

 

 

 

Информационен Еразъм+ ден в Технически университет-Габрово

DSC 0656На 24.04.2024 г. в Конферентната зала на Технически университет-Габрово бе проведен „Информационен Еразъм+ ден“, по време на който бяха представени възможностите за осъществяване на видовете мобилности, сроковете и необходимите документи за кандидатстване, финансовата подкрепа, която Програмата предоставя на участниците.

При засилен интерес доц. д-р инж. Христо Христов – Координатор по „Еразъм+“ за Технически университет-Габрово,  запозна студенти с възможността да проведат част от обучението си в друго висше училище, партньор по Програмата, с акцент положителния ефект върху перспективите за развитие, подобряването на езиковите умения и придобиване на увереност и независимост. Той призова студентите да следят сайта  и фейсбук страницата на програмата, за да бъдат своевременно информирани.

В рамките на събитието г-жа Надежда Пангелова, контактно лице по програма „Еразъм+“, даде практически указания за това как студентите да изберат най-подходящия за тях университет, каква е продължителността на обучение, с какви проблеми биха се сблъскали, условията, на които трябва да отговарят за кандидатстване.

Студентите имаха възможност да чуят и личния опит на студенти, участвали в програмата. Те подчертаха, че програма „Еразъм+“ има изключителен принос за развитието не само на академичното, но и на професионалното им развитие.